En IP-adresse kan sammenlignes med din internetforbindelses nummerplade eller telefonnummer. IP-adressen er unik for din forbindelse, ligesom telefonnummeret er for din telefon. Uden en IP-adresse vil din computer eller telefon ikke kunne skabe forbindelse til internettet. Når du logger dig på en trådløs Wi-Fi forbindelse, får du i princippet adgang til to forskellige netværk og dermed to forskellige IP-adresser – en intern og en ekstern IP-adresse. Den interne IP-adresse lader dine forskellige enheder som computer, telefon, tablet m.m. kommunikere på samme netværk i hjemmet. Den eksterne IP-adresse sørger for adgang til internettet, og er den IP-adresse du vil præsentere udadtil.

Hvordan finder jeg min IP-adresse?

Her på Minip.dk, kan du let finde din egen IP-adresse. Når du besøger forsiden, vil du se din IP-adresse, din udbyder og din omtrentlige lokation.

Photo Pixabay

Indsamling af oplysninger via IP-adressen

Når du besøger en hjemmeside, webshop osv. vil hjemmesideejeren i teorien kunne se din IP-adresse. Det bliver bl.a. brugt til at lave statistik over hvilke artikler du har besøgt på siden, hvilke produkter du har kigget på, hvor længe du har været på siden og meget mere. Disse oplysninger bruger shoppen eller hjemmesidenejeren til at optimere sin side, så du og andre brugere bliver mere interesseret i at besøge hjemmesiden. IP-adressen kan også bruges som en form for sikkerhed. Hvis du f.eks. ikke vil have at personer fra et bestemt land besøger din hjemmeside, kan du udelukke IP-adresser fra de specifikke lande.

Hvad afslører min IP-adresse om mig?

Som sagt er din IP-adresse unik for din internetforbindelse, men det er dog ikke sådan, at andre kan se, hvem du er eller din præcise hjemmeadresse ud fra IP-adressen. Normalt vil man kunne se hvilken internetudbyder du har, og i hvilken by eller kommune du befinder dig. De eneste der ligger inde med personlige oplysninger om dig, er din internetudbyder, og oplysningerne bliver kun udleveret til myndighederne, hvis der er mistanke om, at adressen kan associeres med kriminelle handlinger. Din internetudbyder vil kunne spore hvilke hjemmesider, du har besøgt, hvem du har Skypet med osv. Alle andre vil dog ikke kunne bruge din IP-adresse til at afsløre personlige ting om dig.

Få adgang via din IP-adresse

En IP-adresse kan bruges til at give dig adgang til forskellige tjenester på nettet. Samtidig kan du også udelukke personer, der ikke kommer fra godkendte IP-adresser. Gode eksempler på adgang via IP er f.eks PokerStars Home Games. Her kan personer der kender hinanden spille indbyrdes, også selvom de befinder sig på den samme IP-adresse, hvilket ellers ikke kan lade sig gøre. Et andet eksempel er Gyldendals ordbog hvor firmaer, skoler osv. kan købe adgang via deres IP-adresse. Alle, der forsøger at logge sig på fra en anden IP, vil ikke få adgang. På den måde kan Gyldendal styre adgangen for deres abonnenter.

Photo Pixabay

Kan jeg skjule min IP-adresse?

I disse tider tales der meget om anonymitet på internettet, og det er faktisk muligt at skjule din IP-adresse for andre, og dermed surfe anonymt på nettet. Hvis du vil skjule din IP-adresse, skal du bruge et såkaldt VPN-netværk – Virtuelt Private Network. Når du bruger et VPN, skaber du en krypteret forbindelse til en VPN-server, og via denne server får du adgang til internettet. Derved er det VPN-serverens IP-adresse, der bliver vist og ikke din egen – og du er i princippet helt anonym. VPN-netværket har også den fordel, at du kan få det til at se ud som om, du befinder dig i et andet land. Hvis du bruger en VPN-server i eksempelvis USA, vil du kunne få adgang til indhold, der ikke umiddelbart er tilgængeligt uden for USA’s grænser – f.eks. har Netflix’s amerikanske abonnementer adgang til mange flere film og serier end den danske. Ligeledes kan du få det til at se ud som om, at du er i Danmark, selvom du befinder dig i udlandet, og fortsat have adgang til danske streamingtjenester. Det er fuld lovligt at bruge en VPN-tjeneste – dog forudsat at du bruger den til lovlige formål.

 

Kategorier: Off topic

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.