Mød CSS – kodesproget der bestemmer hvordan en hjemmeside ser ud

Hvis du allerede har lært struktur-sproget HTML, er det på tide at du lærer layoutsproget CSS, som du kan bruge til at definere hvordan layoutet ser ud på dokumenterne på din hjemmeside.

På internettet kan du finde flere forskellige CSS-kurser, så du kan lære kodesproget, der bestemmer hvordan en hjemmeside ser ud. Det anbefales at du først kaster dig ud i et CSS-kursus, når du allerede har lært det basale i HTML. Når du har styr på HTML og CSS, vil du senere kunne kaste dig ud i CSS3.

 

Hvad er CSS?

CSS er som sagt et kodesprog, der er med til at bestemme layoutet på din hjemmeside. Selve ordet er forkortelse for “Cascading Style Sheets” og det dækker over en verden af muligheder for at bestemme såvel højder som bredder, samt farver, billeder, typografi, marginer og meget mere på din hjemmeside.

 

Disse områder kan CSS blandt andet bruges til

Du kan som sagt bruge CSS til flere hundrede forskellige områder. Nedenfor kan du læse mere om hvad du kan bruge CSS til.

 

Inline styling vs. style sheets

En af de første ting du vil lære med CSS er de tre forskellige måder, du kan bruge CSS på, når du designer din hjemmeside. Her er der tale om inline styling, styling via eksternt style sheet og styling via internt style sheet. Der er naturligvis fordele og ulemper ved alle tre forskellige arbejdsmåder og dem kan du lære om ved at kaste dig ud i et CSS-kursus.

 

Typografi

Når du lærer CSS, bør du først og fremmest lære at anvende det til typografi, som faktisk er styling af tekst-elementer. Når du først har lært det basale om styling af tekst-elementer kan du bagefter udforske flere muligheder på egen hånd, for at finde frem til det du foretrækker. Nedenfor kan du læse om flere muligheder for styling med CSS.

 

Styling

Du kan style flere forskellige elementer på din hjemmeside ved at bruge CSS. Du kan blandt andet gøre dine links mere unikke ved at style dem. Du kan også ændre liste-ikoner samt tilføje en baggrundsfarve til dine lister ved at arbejde med styling af lister med CSS

Hvis du ønsker at imponere de besøgende med visuelt lækre tabeller, kan du lære om styling af tabeller med CSS for at tilføje farve, padding, teskt-alignment og meget mere.

 

Positionering

Du kan arbejde med positionering på flere forskellige måder med CSS. Her er der tale om absolut, fixed, static og relative positionering. Når du lærer om CSS, vil du lære om hvordan de fire forskellige former for positionering fungerer.

 

Arbejde med baggrunde

De fleste der tænker på hjemmesiders baggrunde, tænker på selve baggrunden på fx forsiden, men faktisk kan du arbejde med baggrunde på mange flere forskellige områder, når du arbejder med CSS. Det handler bare om at komme i gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *