Annonce

Alle der tilgår internettet har en IP-adresse. Det er alt fra computere, mobiler, routers og printers, hvis identitet er IP-adressen. En IP-adresse er forskellige tal, adskilt af punktummer og viser din geografiske lokation. Det vil altså sige, at din IP-adresse f.eks. er i Aarhus, hvis din computer f.eks. er dér. Men selvom det hedder IP-adresse, kan man dog ikke se ens adresse på baggrund af en IP-adresse. Alligevel kan man godt komme frem til flere oplysninger om, hvem der sidder bag IP-adressen.

Hvad kan en IP-adresse vise?

På trods af, at en IP-adresse ikke viser, hvor du bor, så kan man finde flere oplysninger om personen, hvis man leder længe nok. F.eks. om IPs internetaktivitet. Ved at google en IP kan man i visse tilfælde finde ud af, hvilke hjemmesider IP har tilgået, hvis de f.eks. har redigeret på en hjemmeside. I nogle tilfælde vil det være muligt at finde ud af IPs rigtige identitet. Det lyder måske skræmmende, at nogle fremmede kan finde frem til, hvem du er ved at finde din IP-adresse. Derfor vil det være oplagt at finde ud af, hvordan du bedre kan beskytte din IP-adresse mod fremmede.

Personfølsomme oplysninger på nettet

Oplysninger som IP-adresse er blot en af de ting, som kan være tilgængelige på nettet. Når du bruger eBoks bruger du dit CPR-nummer, og når du tjekker din sundhedsportal, vil der være oplysninger om dit helbred. Der er altså mange ting, som i dag nærmest udelukkende foregår på computeren, hvor vores oplysninger kan findes. Hvis man ikke passer på, kan de oplysninger havne i de forkerte hænder. Det gælder altså oplysninger fra SKAT, eBoks og meget mere.

Post Danmark tilbyder f.eks. danskerne at tilgå et eposthus for at kunne ændre oplysninger omkring ens post. Men der må man også holde tungen lige i munden, for at man ikke kommer galt afsted og mister sine oplysninger på nettet.

Internetsikkerhed

Når oplysninger som CPR-nummer og kortnummer kan ligge i internetsfæren, så kan det nærmest være bland selv-slik for hackerne, hvis computeren ikke er ordentligt beskyttet. Hav derfor disse tre ting i mente, når du begår dig på internettet.

  1. Vær opmærksom på dine mails

Hvis du får en mail, hvor det virker for godt til at være sandt, så er det nok også det. Hackerne vil ofte udgive sig for at være en anden i mailadressen, så dobbelttjek om mailadressen nu kan passe eller ej. Hvis du heller ikke har deltaget i en konkurrence om at vinde en charterferie, så har du nok heller ikke vundet den, selvom du får en mail om det.

  1. Installér antivirus

Det siger måske sig selv, men antivirus er vigtigt for at holde ubudne gæster ude. Der findes mange forskellige programmer, også gratis, så det er med at undersøge, hvad der passer bedst til dine behov.

  1. Hav stærke adgangskoder

De kan være svære at huske, men det er vigtigt at have en stærk adgangskode. Adgangskoder med din fødselsdato eller dit navn er som regel no-go, så sørg for at have en adgangskode med tal, små og store bogstaver og evt. tegn. Så bliver det sværere for hackerne at gætte sig frem til koden.

Det kan virke intimiderende, men det er vigtige råd for at kunne begå sig sikkert på nettet.

Kategorier: Online Sikkerhed

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *