Sådan håndterer onlinevirksomheder forbrugersikkerhed

Photo by Mohamed hassen / CC0
Photo by Mohamed hassen / CC0

I dag er onlinesikkerhed en af de vigtigste ting for en forbruger, da en mangel på onlinesikkerhed kan betyde at ens privatliv bliver krænket, og ikke mindst at man kan risikere at miste en masse penge. I en tid hvor alt foregår online, så er det ikke længere en fysisk dør og lås, vi har brug for at føle os sikre – det er derimod en digital én.

Online handel har forandret måden forbrugere interagerer med virksomheder fra en fysisk transaktion til et mere anonymt forhold bygget på tillid. Tillid opbygges normalt over tid, men den kan også opbygges i online kunderelationer, hvis virksomheden er i stand til at levere en sikker platform og en god kundeoplevelse.

Det er onlinevirksomhederne klar over, og de forsøger at håndtere sikkerheden for forbrugerne på flere forskellige måder, da en sikker handel online gavner alle parter.

Onlineshopping

I dag shopper langt de fleste af og til på nettet. Det er både en let måde at spare noget tid på, hvis man ikke kan nå rundt til en shoppingtur efter arbejde, eller blot hvis har andre planer. Onlineshopping er dog også blevet en form for underholdning og tidsfordriv, der kan gøre en regnvejrsdag lidt mindre grå. Det er let, ligetil og sjovt, men desværre sidder der også digitale svindlere bag skærmen.

En af månederne, danske virksomheder håndterer dette på, er ved at indføre e-mærket. E-mærket er en dansk mærkningsordning, der skal sikre forbrugerne en sikker e-handel. Virksomheder med e-mærket har forpligtet sig til at overholde gældende lovgivning, og de følger e-mærkets retningslinjer for blandt andet betalingsformer. E-mærket kontrollerer løbende de e-mærkede butikker.

Mange shoppingsider bruger også en krypteringsteknologi for at hjælpe deres forbrugere. Når du bestiller, så indkodes dine oplysninger ved hjælp af krypteringsteknologien Secure Socket Layer (SSL). Det er en avanceret online sikkerhedsteknologi, der sørger for, at din ordre og dine personlige oplysninger håndteres sikkert.

Onlinespillesider

Det er ikke kun webshops, der tilbyder shopping af fysiske produkter, som står overfor nye udfordring, når det kommer til at tilbyde kunder onlinesikkerhed. Onlinespillesider er også i risikozonen.

Den øgede fokus på onlinesikkerhed kommer blandt andet til udtryk, når man læser spillesiders FAQ, som indeholder en sektion med ”ofte stillede sikkerhedsrelaterede spørgsmål”. Nogle af de ofte stillede spørgsmål handler blandt andet om sikkerheden omkring ens konto, indbetaling og udbetaling.

Dertil har de fleste hjemmesider også en funktion, der kræver, at man tilføjer et billede-ID og nogle ID-verificerede dokumenter. Derudover er spillesiderne også opmærksomme på, hvor essentielt det er for forbrugerne at kunne i kontakt med nogen, der repræsenterer virksomheden, hvis de har sikkerhedsrelaterede spørgsmål. De gør det derfor muligt at sende e-mails eller at tage kontakt på et direkte telefonnummer.

Photo by Mohamed hassen / CC0
Photo by Mohamed hassen / CC0

Hvordan kan du selv være på vagt?

Selvom virksomhederne forsøger at gøre deres bedste for at sikre sig, at du føler dig sikker online, så er det altid en god idé også selv at holde øje.

Hold altid et godt overblik over den hjemmeside, som du har tænkt dig at bruge. Du kan som regel se, hvad det er for en type hjemmeside, hvis du kaster et blik på teksterne. Læs den kort igennem og se om den giver mening. Hvis det ligner noget som en computer har oversat fra Google Translate, så er det en god idé at forlade hjemmesiden, da det kan være en falsk hjemmeside.

Når du skal betale for noget online, så vil der som regel være forskellige betalingsmuligheder. Vær derfor opmærksom på, at du aldrig bør opgive dit kontonummer eller nogen former for koder. Overvej at bruge dit betalingskort eller en Mobile Pay til at betale med. Hvis du gør det, har banken større mulighed for at hjælpe dig med at få dine penge igen, hvis du alligevel skulle gå hen og blive snydt. Det har de derimod ikke, hvis du betaler via kontooverførsel eller pr. efterkrav.

Dertil kan du også tjekke om din bank tilbyder dig et identitetstjek. På denne måde vil du få en SMS-kode fra din bank hver gang, du forsøger at bruge et visakort i en webshop, som er tilknyttet denne ordning. Det gør webhandler mere sikker for dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *